Smartlog v3 » Tips, Guides & Informationer » Guld er (åbenbart) ikke bare guld
Opret egen blog | Næste blog »

Tips, Guides & Informationer

Her på bloggen kan du læse gratis tips, guides og informationer om alt mellem himmel og jord

Guld er (åbenbart) ikke bare guld

1. Aug 2012 10:49, webmayn

Når man snakker om guld, som man jo gør så ofte, ved de fleste af os, at der er noget, der hedder karat. Mange ved nok også, at jo højere karat desto finere. Og dyrere. Men det er langt fra alle, der ved, hvad karat egentlig er, og hvorfor det har så stor betydning for et smykkes pris.

Enkelt fortalt beskriver karat, hvor stor en del af et stykke guld, der egentlig er guld. Smykker laves nemlig sjældent i rent guld, men er blandet med andre, mindre ædle metaller.

Hvis man kender endnu en smule til guld ved man også, at det fineste, man kan anskaffe sig, er guld af 24 karat. Således bliver følgende forklaring logisk; én karat betyder nemlig, at metalblandingen indeholder en fireogtyvendedel rent guld. Så når metallet er af 24 karat, indeholder det altså 24 firetyvendedele -  altså er det rent guld.

For at gøre det nemt for køberen af finde ud af, hvor ædelt guldet er, skal alle guldsmykker stemples. Det gøres de med et nummer fra et til 1000. Nummeret betegner, hvor mange tusindedele af metallet, der er guld. I Danmark optræder tallene 333, 585 og 750 oftest, og 585 er det mest udbredte. Med lidt hurtigt hovedregning betyder dét, at 14 karat er det foretrukne bland danskerne, når der skal købes smykker.

Hvis du har lyst til at få tjekket dine smykkers karat og måske endda tjene nogle ekstra penge på det fine metal, så kan du tjekke de aktuelle guldpriser lige her.

Tags

Relaterede